Změna velikosti písma

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Aktuality > Znak a vlajka obce Karlík

Znak a vlajka obce Karlík



Vážení občané,

na základě rozhodnutí zastupitelstva o vytvoření znaku a vlajky pro naši obec jsme v loňském roce vyhlásili soutěž na návrhy znaků. Záměrem bylo dát možnost všem obyvatelům i příznivcům naší obce zapojit se do vytvoření znaku, a to buď přímo návrhem, nebo alespoň vyslovením názoru k jeho obsahu. 

Došlo 17 návrhů od šesti navrhovatelů. Návrhy byly v říjnu 2013 prezentovány na webových stránkách obce a ve vývěsce. Všemi návrhy se prolínaly základní symboly - hrádek Karlík, kostel a románská rotuunda, lesy, Karlický potok, Řád křižovníků s červenou hvězdou, mlýn. 

Obsah návrhů občanů převzal pro svoji práci heraldik pan Mgr. Jan Tejkal, a vytvořil pro nás opravdu velký počet variant. Nebylo jednoduché zapracovat všechny požadované symboly do našeho znaku.  

V lednu 2014 zasedala komise vytvořená pro výběr konkrétního návrhu. Pan Tejkal byl požádán o další varianty.

Nakonec bylo ze všech jeho návrhů vybráno pět variant, které byly předloženy zastupitelstvu na 27. zasedání ke konečnému výběru. Zastupitelstvo vybralo variantu č. 4.

Podle navrhujícího heraldika pana Mgr. Tejkala má vybraný návrh znaku tuto podobu:

„V zeleno-stříbrně cimbuřově zvýšeně děleném štítě nahoře stříbrná koruna, dole modré vlnité zúžené břevno nad červeným osmihrotým křížem.“

Obecná figura koruny ve spojení s heroldskou figurou cimbuřového dělení štítu symbolizuje blízkou lokalitu bývalé tvrze či strážního hrádku Karlík, který plnil významnou roli jakožto součást obranného systému hradu Karlštejn. Heroldská figura vlnitého břevna připomíná Karlický potok a někdejší mlýny i širší geografickou vazbu obce k údolí řeky Berounky. Obecná figura osmihrotého kříže je odvozena ze znaku řádu Křížovníků s červenou hvězdou, k jejichž panství v minulosti většina osady Karlík patřila, a symbolizuje především významnou karlickou historickou památku, rotundu sv.Martina, jejíž vznik je kladen do počátku 12.století, a křížovníky později dostavěný kostel zasvěcený sv.Martinu a sv.Prokopu.

Věříme, že se Vám znak bude líbit a přijmete ho za svůj, a děkujeme všem, kteří se na tvorbě znaku podíleli, za aktivní spolupráci.

Obec nyní požádá poslaneckou sněmovnu o schválení vybraného návrhu znaku a vlajky obce.

V záložce Znak obce jsou uloženy všechny informace a varianty vytvořené heraldikem. 

Marie Sommerová, starostka   

 

 

Podrobnější informace naleznete zde: http://www.obeckarlik.cz/index.php?nid=702&lid=cs&oid=3769627


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů